28 August, 2013

တညင္းသီးစားျခင္းေၾကာင့္ ရနိုင္ေသာ ေကာင္းက်ဳိး၊ ဆိုးက်ဳိးမ်ား

တညင္းသီးမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ အသံုးဝင္တဲ့ ေကာင္း က်ဳိးေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈအမ်ဳိးမ်ဳိးအရ တညင္းသီး မွာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ပရိုတင္း၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ဘီ၊ ဗီတာမင္စီ၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ အယ္လ္ကာလိြဳက္၊ မရိွမျဖစ္အဆီ၊ စတီးရိြဳက္၊ ဂလိုင္ေကာဆိုက္၊ တန္နင္ဓာတ္နဲ႔ ဆာပိုနင္ဓာတ္တို႔ ပါဝင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တညင္း သီး စားတာေၾကာင့္ ရရိွနိုင္တဲ့ ဆိုးက်ဳိးေတြလည္း ရိွေနပါ တယ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း ဆိုးက်ဳိးေလ်ာ့နည္းေစဖို႔ တညင္းသီး မွာပါတဲ့ အဆန္မွ်င္ေလးကို ဖယ္ထုတ္ျပီး စားပါလို႔ ဆိုၾကပါ တယ္။



○ တညင္းသီး၏ ေကာင္းက်ဳိးမ်ား ○


ဗီတာမင္စီ ပါ၀င္ျခင္း


တညင္းသီး ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ ဗီတာမင္စီ ၈ဝ မီလီဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။ ပရိုတင္းဓာတ္ ပါဝင္ျခင္းတညင္းသီးက ပရိုတင္းဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အသီးပါ။ တညင္းသီး ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ ပရိုတင္း ၂၃ ဒသမ ၃ ဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။ ပရိုတင္းဓာတ္ဟာ အင္ဇိုင္း၊ ေဟာ္မုန္းနဲ႔ လူ႔ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို တည္ေဆာက္ေပး ပါတယ္။

သံဓာတ္ ပါဝင္ျခင္း


တညင္းသီး ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ သံဓာတ္၄ ဒသ ၇ ဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသြးအားနည္း
ေရာဂါျဖစ္နိုင္ပါတယ္။ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ရာက ျဖစ္တဲ့ေသြးအားနည္းေရာဂါခံစားေနရသူေတြရဲ့ လကၡဏာေတြ ကေတာ့ နံုးခ်ည့္တာ၊ အားနည္းတာ၊ ေဖ်ာ့ေတာ့တာ၊ ေခါင္းကိုက္တာ၊ အာရံုစူးစိုက္နိုင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္းတာ၊ ကူးစက္ပိုးဝင္လြယ္တာတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆယ္ေက်ာ္သက္အရြယ္မိန္းကေလးေတြ၊ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ၊
နို႔တိုက္မိခင္ေတြနဲ႔ သက္သတ္လြတ္စားသူေတြက သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ အျဖစ္မ်ားတတ္ပါတယ္။

ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္ျခင္း


တညင္းသီး ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ၁၄ဝ မီလီဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ဟာ အရိုးေတြနဲ႔သြား
ေတြျဖစ္ေပၚလာေအာင္ ကူညီသလို ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ကို ဟန္ခ်က္ညီမွ်ေအာင္လုပ္ေဆာင္ေပးပါ တယ္။ ၾကီးထြားေနစဥ္နဲ႔ လူၾကီးဘဝတစ္ေလွ်ာက္လံုး အရိုးသန္မာ ေရးအတြက္ ကယ္လ္စီယမ္ လိုအပ္ပါ တယ္။

ေဖာ့စ္ဖရပ္ ပါဝင္ျခင္း


တညင္းသီး ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ ေဖာ့စ္ဖရပ္ ၁၆၆ ဒသမ ၇ မီလီဂရမ္လိုအပ္ပါတယ္။ ေဖာ့စ္ဖရပ္ကအရိုးနဲ႔ သြား
ေတြျဖစ္ေပၚေရးအတြက္ အေရးပါသလို စြမ္းအင္သိုေလွာင္အသံုးျပဳေရးအတြက္လည္း အသံုးဝင္ပါတယ္။


○ တညင္းသီး၏ ဆိုးက်ဳိးမ်ား ○


အနံ႔ဆိုးထြက္ရိွျခင္း


တညင္းသီးစားျပီးရင္ အနံ႔နံရတာက တညင္းသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အမိုင္နိုအက္စစ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆာလ ဖာပါဝင္တဲ့ အမိုင္နိုအက္စစ္ဟာ အနံ႔ဆိုးထြက္ရိွေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တညင္းသီးစားထားတဲ့အခါ ခံတြင္းနံ႔ နံရသလို ဆီးသြားတဲ့အခါမွာလည္း အနံ႔ဆိုးထြက္ရိွတတ္ပါတယ္။

ဆီးလမ္းေၾကာင္း က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစနိုင္ျခင္း


တညင္းသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အက္စစ္ဟာ လူ႔ခႏၶာအတြက္ ေကာင္းက်ဳိး မေပးနိုင္ပါဘူး။ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို အဟန္႔ အတား ျဖစ္ေစတဲ့ အဆိပ္အေတာက္တစ္မ်ဳိးလို႔ေတာင္ တခ်ဳိ႕က ဆိုပါတယ္။ တညင္းသီး အရြယ္အစားေပၚ မူတည္ျပီးအက္စစ္ပါဝင္မႈအတိုင္းအတာက ကဲြျပားေနပါတယ္။ တညင္းသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အက္စစ္ခရစၥတယ္
ေတြဟာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းကို ပိတ္ဆို႔ေစနိုင္ျပီး ခရစၥတယ္အမႈန္အမႊားေတြ ပိုမိုစုပံုလာတဲ့အခါပံုမွန္ ဆီးသြား မႈကို အဟန္႔အတား ျဖစ္လာေစနိုင္ပါတယ္။

ေနာက္ဆက္တဲြျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေစနိုင္ျခင္း


တညင္းသီးစားလိုက္တဲ့အခါ ဆီးရဲ့အက္စစ္ပမာဏ ဒါမွမဟုတ္ pH က အေျပာင္းအလဲျဖစ္လာပါတယ္။ ဆီး ကအက္စစ္ဓာတ္ ပိုမ်ားေလ ခရစၥတယ္အမႈန္အမႊားျဖစ္ေပၚနႈန္း ပိုမို ျမန္ဆန္ေလပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တညင္းသီးမ်ားမ်ား စားရင္ ေက်ာက္ကပ္ကို ထိခိုက္ေစနိုင္တယ္လို႔ ေရွးလူၾကီးေတြက သတိေပးတာ ျဖစ္ နိုင္ပါတယ္။

★ ၾကယ္စင္ ★

No comments:

Post a Comment

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...