20 May, 2013

အသက္ ၁၀၀ ရွည္ေစမည့္ စူပါ အစားအစာမ်ား


သိပၸံနည္းက် ေလ့လာမႈေတြအရ အသက္ ၉၀ နဲ႔ အထက္အထိ အသက္ရွည္ေနထိုင္ႏုိင္သူေတြဟာ
ေအာက္ပါ အစားအစာေတြကုိ မ်ားမ်ားစားေလ့ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေအာက္ပါ အစားအစာ
ေတြရဲ႕ အာဟာရဓာတ္ပါ၀င္မႈနဲ႔ အသံုး၀င္ပံုေတြကုိ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။




(၁) အခြံမာေသာ အေစ့အဆန္မ်ား


အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္နဲ႔ ေကာက္ႏွံစာေတြကုိ စားတာ
ေၾကာင့္အမွ်င္ဓာတ္ကုိ ပုိမုိရရွိေစၿပီး ေစာေစာေသဆံုးႏုိင္ေျခ မျဖစ္ေအာင္ ၂၂ ရာခိုင္ႏႈန္းေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း ၂၀၁၁ ခုႏွစ္
ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊
ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါတခ်ဳိ႕နဲ႔ အ၀လြန္တာကုိ ကာ ကြယ္ေပးႏုိင္ရံုသာမက ေသြးတြင္းကုိလက္စထေရာ၊ သၾကား ဓာတ္နဲ႔ ေသြးတိုးတာတို႔ကုိ ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ ကြ်မ္းက်င္ သူေတြက ဆုိပါတယ္။



(၂) ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ စပ်စ္သီးႏွင့္ ဟင္းရြက္သုပ္


ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ စပ်စ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြပါတဲ့ အစာမွာ အာဟာရဓာတ္အမ်ားအျပား ပါ၀င္ၿပီး ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈနည္းပါး တာေၾကာင့္ သက္ရွည္က်န္းမာေစပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ စပ်စ္ သီးနဲ႔ ဟင္းရြက္သုပ္ေတြကုိ မ်ားမ်ား စားတာေၾကာင့္ အသက္ပုိ ရွည္ေစတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးကုိ ရွိေစတယ္လုိ႔ ေလ့လာသူေတြက ဆုိပါတယ္။



(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ


ေလ့လာမႈအရ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါတဲ့ ဖိုင္တုိကမ္မီကယ္လ္
ေတြဟာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲက ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြကုိ တစ္၀က္နီးပါး ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားမ်ား စားတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြဟာ အူမၾကီးကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခေလ်ာ့ နည္းမႈ ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။




(၄) သံလြင္ဆီ


မိုႏိုမျပည့္၀ဆီျဖစ္တဲ့ သံလြင္ဆီမွာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအက်ဳိးျပဳၿပီး အသက္ရွည္ေစတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးရွိပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ သံလြင္ဆီဟာ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ ရွိၿပီး ကင္ဆာကုိ ကာကြယ္ေပးႏုိင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ တစ္ေန႔သံလြင္ဆီ ထမင္းစား ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႔ ဟင္းရြက္သုပ္ထဲ ထည့္စားပါ။



(၅) ေထာပတ္သီး


အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ေထာပတ္သီး ဟာ ႏွလံုး က်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းမြန္ေစေၾကာင္း သိရပါ တယ္။ ေထာပတ္သီးဟာ မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာ ကုိ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေကာင္းတဲ့ကုိ လက္စထေရာကုိ ျမင့္ တက္ေစတဲ့အျပင္ ႏွလံုးက်န္းမာေစတဲ့ ဘီတာကယ္ ရိုတင္းနဲ႔ လုိင္ကုိပင္းဓာတ္တုိ႔စုပ္ယူမႈကုိလည္း အားေကာင္းေစပါ တယ္။



(၆) ခရမ္းခ်ဥ္သီး


ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ လိုင္ကုိပင္းဓာတ္ဟာ ကင္ဆာမျဖစ္
ေအာင္ တြန္းလွန္ေပးႏုိင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ျပည္ေထာင္ စုေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ အနီရင့္ေရာင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ေတြကက်န္းမာေရးနဲ႔ ပုိညီညြတ္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ခ်က္စားတာ၊ စြပ္ျပဳတ္အျဖစ္စားတာ၊ ဟင္းအႏွစ္ ရည္လို
ျပင္ဆင္စားတာေတြေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္က ကင္ဆာတြန္း လွန္တဲ့ ကာရိုတီးႏြိဳက္ စုပ္ယူမႈ ေကာင္းေစပါတယ္။



(၇) ဘယ္ရီသီးမ်ား


စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ဘလူးဘယ္ရီသီးနဲ႔ စပ်စ္သီးေတြလို ဘယ္ ရီသီးေတြမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အမ်ားအျပား ပါ၀င္တာ
ေၾကာင့္ ကုိယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကုိ ျမင့္တက္ေစၿပီး အသက္ အႏၱ ရာယ္ကို ျခိမ္းေျခာက္ေနတဲ့ ေရာဂါေ၀ဒနာေတြကုိ တြန္းလွန္
ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ ဟားဗတ္ေလ့လာမႈအရ တစ္ပတ္ မွာ ဘယ္ရီသီး ႏွစ္ခြက္ခန္႔ စားတာေၾကာင့္ အသက္ၾကီးခ်ိန္ မွာ ေတြးေခၚေျမာ္ျမင္ႏုိင္စြမ္း က်ဆင္းမႈအႏၱရာယ္ေလ်ာ့က်
ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။



ၾကယ္စင္

No comments:

Post a Comment

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...