ေရာဂါေ၀ဒနာကို တြန္းလွန္ႏုိင္ၿပီး ကုိယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစာေတြကုိ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပုိညီညြတ္ လာေစဖို႔ ကြ်မ္းက်င္သူေတြက ေအာက္ပါနည္းေတြအတုိင္း မွ်ေ၀ထားပါတယ္။
☺အာလူးဟင္းကုိ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
အာလူး ဒါမွမဟုတ္ အျမစ္ပါစားႏုိင္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကုိ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမစားခင္ ေရခဲေသတၱာထဲ ၂၄ နာရီၾကာသိမ္းထားပါ။ ေအးခဲတဲ့ျဖစ္စဥ္ေၾကာင့္ Glycemic ျမင့္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက နိမ့္တဲ့ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြအျဖစ္ ကူးေျပာင္းသြားၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္အဆင့္က ပုိတည္ျငိမ္ေစပါတယ္။ ဒီအစာ
ေတြကုိ ပူေအာင္ျပန္ေႏႊးၿပီးမွ စားရင္လည္း ဒီအာနိသင္ကုိ ရရွိေစတာပဲျဖစ္ပါတယ္။ တကယ္လို႔ သံလြင္ဆီ စစ္စစ္ကုိထည့္ခ်က္ရင္ ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈကုိ ေႏွးေကြးေစပါတယ္။
☺ေအးခဲေနေသာ ဘယ္ရီသီးမ်ားကုိ မိုက္ခရိုေ၀့ခ္ထဲထည့္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္
ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားတဲ့ ဘယ္ရီသီးေတြထက္ မိုက္ခရိုေ၀့ခ္ထဲ ထည့္ၿပီးအရည္ေပ်ာ္ေအာင္လုပ္ထား တဲ့ ဘယ္ရီသီးေတြမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ႏွစ္ဆပုိပါ၀င္ၿပီး ဗီတာမင္စီပါ၀င္မႈပုိမ်ားေၾကာင္းသိရပါတယ္။
☺ဟင္းရြက္သုပ္ကုိ တစ္ရက္ၾကိဳတင္ျပင္ဆင္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
ဆလတ္ရြက္လို အစိမ္းသုပ္စားမယ့္ ဟင္းရြက္ေတြကုိမသုပ္ခင္ တစ္ရက္ၾကိဳတင္ၿပီး လွီးျဖတ္ထားတာ
ေၾကာင့္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပမာဏကုိ ေလးဆတိုးျမင့္ေစေၾကာင့္ ေလ့လာမႈေထာင္ေပါင္းမ်ားစြာအရ သိရပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကုိ လက္ေခ်ာင္းေတြနဲ႔ ခ်ဳိးဖ်က္ၿပီး စကၠဴနဲ႔ထုပ္ကာ ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲထည့္ပါ။ ဒါမွ အပုိအစိုဓာတ္ေတြကုိစုပ္ယူႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ ေနာက္တစ္ေန႔ မစားခင္အထိ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည့္ထားေပးပါ။
☺အ၀ါေရာင္ ေျပာင္းဖူးကုိ စားျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
အျဖဴေရာင္ ေျပာင္းဖူးထက္ အ၀ါေရာင္ေျပာင္းဖူးမွာ ဘီတာကယ္ရိုတင္း ၃၅ဆ ပုိမ်ားပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအ ရဲ႔ ေရွ႕ေျပးျဖစ္တဲ့ ဘီတာကယ္ရိုတင္းမွာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ လုပ္ငန္း
ေဆာင္တာေတြပါ၀င္ပါတယ္။
☺မုန္လာဥနီတစ္ေတာင့္လံုးကုိ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
ခ်က္ထားတဲ့မုန္လာဥနီဟာ အစိမ္းထက္ အာဟာရတန္ဖိုးပုိမ်ားပါတယ္။ မုန္လာဥနီတစ္ေတာင့္လံုး ကုိ ခ်က္တဲ့အခါ လွီးျဖတ္ထားတဲ့ မုန္လာဥနီထက္ ကင္ဆာတြန္းလွန္ေပးတဲ့ ဖယ္ကာရီေနာျဒပ္ေပါင္း ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းပုိမိုပါ၀င္ပါတယ္။
☺လွီးျဖတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ သံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
မခ်က္ခင္ ၁၀ မိနစ္အလိုမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ လွီးျဖတ္တာ၊ ေထာင္းတာ၊ ၾကိတ္ေျခတာတုိ႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာ တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္း၊ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္၊ ဗီတာမင္စီစတဲ့ အစြမ္းထက္ေဆးဖက္၀င္ အာနိသင္တုိ႔ ပါရွိပါတယ္။
☺ပန္းေဂၚဖီစိမ္းထည့္ထားေသာ အိတ္ကုိ အေပါက္ေဖာက္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
အေပါက္ေသးေသးေလးေတြ ေဖာက္ထားတဲ့ ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲထည့္ထားတဲ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းဟာ တင္းတင္းက်ပ္က်ပ္ ပိတ္ထားတဲ့ အိတ္ထဲသိုေလွာင္ထားတဲ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ၁၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ပုိမ်ားပါတယ္။
☺ဂရိတ္ဖရုကုိ ျမံဳ႕ကာ ၀ါးျခင္းျဖင့္က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
ဂရိတ္ဖရုကုိ ေသးငယ္တဲ့ အၿမြာေတြခြဲၿပီး စားတာေၾကာင့္ ဆဲလ္နံရံေတြ ျပိဳကြဲကာ လိုင္ကုိပင္းပမာဏ မ်ားမ်ားစုပ္ယူရရွိပါလိမ့္မယ္။
☺ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္းတို႔ထဲ ငရုတ္သီးထည့္ ခ်က္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္းစတာေတြကုိ ခ်က္စားတဲ့အခါ အစာမေၾကတာ မျဖစ္ေစဖို႔ ငရုတ္သီးထည္ပ့စားသင့္ပါတယ္။ ငရုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္ တစ္ေထာင့္မွာ လီေမၼာ္သီးတစ္လံုးမွာထက္ ဗီတာမင္စီ ႏွစ္ဆခန္႔ပုိမိုပါ၀င္ေနပါတယ္။
☺လတ္ဆတ္ေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထက္ ေအးခဲထားေသာခရမ္းခ်ဥ္သီးက က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
တာရွည္ခံေအာင္ ေအးခဲျပဳျပင္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြက လိုင္ကုိပင္းပါ၀င္မႈ အျမင့္မားဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ အနီေရာင္ရင့္ရင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အ၀ါေရာင္၊ ေရႊေရာင္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာထက္ အင္တီ
ေအာက္ဆီးဒင့္ ပုိမိုပါ၀င္ပါတယ္။
☺အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္မ်ားထဲ သံပရာရည္ညွစ္ထည့္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ကိုက္လန္တုိ႔လို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ သံဓာတ္အမ်ားအျပားပါ၀င္တာ
ေၾကာင့္ ဗီတာမင္စီပါတဲ့ သံပရာထည့္ေပးရင္ အဲဒီအစာေတြကုိ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္ စြမ္းအား ပုိမိုေကာင္းမြန္ျပီး ခႏၶာကုိယ္က လြယ္လြယ္စုပ္ယူႏုိင္ပါတယ္။
☺အျဖဴေရာင္ေခ်ာကလက္ထက္ အမည္းေရာင္ကုိ သံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
ေလ့လာမႈ အမ်ဳိးမ်ဳိးအရ ကုိကုိး ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ပါတဲ့ အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္ဟာ မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာကုိ ေလ်ာ့က်ေစတာ၊ ေသြးတုိးက်ေစတာ၊ ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ေစတာနဲ႔ ကုိယ္အေလး ခ်ိန္ ေလ်ာ့က်တာစတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြရွိေၾကာင္း ေလ့လာမႈေတြက ဆုိပါတယ္။
☺ကညြတ္ကုိ ႏွင္းဆီကဲ့သုိ႔ သိမ္းျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိညီညြတ္ေစႏုိင္
ကညြတ္ကုိ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ ေထာင္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲထည့္တာေၾကာင့္ ပုိလတ္ဆက္ၿပီး အင္တီ
ေအာက္ဆီးဒင့္ ပုိၾကြယ္၀ကာစားတဲ့အခါ ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈကုိ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
No comments:
Post a Comment