ေန႔စဥ္ စားေသာက္ေနက် အစားအေသာက္ထဲမွာ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ထည့္စားတာက က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစရံုသာမက က်န္းမာေရးျပႆနာအမ်ားစုျဖစ္နိုင္ေျခကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်နိုင္ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုဝယ္ယူျပီး အိမ္မွာသိမ္းဆည္းထားဖို႔ လိုပါတယ္။ အဲဒီလိုသိမ္းထား တဲ့အခါ ဘယ္လိုသိမ္းထားရမယ္ဆိုတာ မသိတာေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြရဲ့ လတ္ဆတ္မႈနဲ႔ အနံ႔အရ သာဟာ ပ်က္ျပယ္သြားျပီး ပုပ္သိုးသြားတာမ်ဳိးေတာင္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒီလိုမျဖစ္ေစဖို႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
ေတြကို ဝယ္ယူျပီးတဲ့အခါ ဘယ္လို သိမ္းဆည္းထားသင့္တယ္ဆိုတာ အၾကံျပဳလိုပါတယ္။
(၁) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ဝယ္ျပီးခ်က္ခ်င္း မသံုးဘူးဆိုရင္ အမ်ားၾကီး မဝယ္ထားသင့္ပါဘူး။ ဝယ္ထား
ျပီးျပီဆိုရင္လည္း အာဟာရဓာတ္ေတြ မပ်က္ျပယ္ဘဲလတ္ဆတ္ေနေအာင္သိမ္းထားရမယ့္နည္းကို မစဥ္း စားခင္ ေနာက္ရက္ေတြအထိ အထားခံေလာက္သလားဆိုတာသင့္လက္ေခ်ာင္းေတြနဲ႔ စမ္းသပ္ကာ ထိေတြ႔
ၾကည့္သင့္ပါတယ္။
(၂) ဟင္းသီးဟင္းရြက္အမ်ဳိးအမည္အလိုက္ ထားသိုရတဲ့ ပံုစံလည္း ကြာျခားမႈရိွသြားပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ ဟင္း သီးဟင္းရြက္ေတြက ေရခဲေသတၲာထဲ သိမ္းထားသင့္ေပမယ့္ တခ်ဳိ႕အမ်ဳိးအစားေတြကိုေတာ့သိမ္းမထား သင့္ပါဘူး။
(၃) မုန္လာဥျဖဴ၊ ရြက္စားမုန္လာဥတို႔လိုအျမစ္ပါတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုသိမ္းမယ္ဆိုရင္ အရြက္ေတြ ကို ဖယ္ျပီးသိမ္းရပါမယ္။ အရြက္ေတြကို ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲထည့္ျပီး သိမ္းထားမွ အရြက္က အစိုဓာတ္ အေငြ႔မျပန္မွာပါ။
(၄) မိႈေတြကို သိမ္းမယ္ဆိုရင္ ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲ ထည့္သိမ္းမယ့္အစား စကၠဴအိတ္ထဲထည္သိမ္းပါ။ မႈိ
ေတြေလမလႈံေနေစဖို႔ စကၠဴအိတ္ကို အနည္းငယ္ဟထားရပါမယ္။ မိႈဟာ တျခားဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြဆီ က အနံ႔အသက္ကို စုပ္ယူနိုင္တာေၾကာင့္ အနံ႔ျပင္းတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ခဲြထားရပါမယ္။ မိႈေတြကို မသိမ္းခင္ လီွးျဖတ္တာ၊ ေဆးေၾကာတာမ်ဳိး မလုပ္ရပါဘူး။ ခ်က္ခါနီးအခ်ိန္က်မွသာ မိႈေတြကိုေဆးေၾကာ လီွးျဖတ္သင့္ပါတယ္။
(၅) အာလူး၊ ခ်င္း(ဂ်င္း)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ၾကက္သြန္နီတို႔လို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရခဲေသတၲာထဲ မသိမ္းထားသင့္ပါဘူး။ ေျခာက္ေသြ့၊ ေအးျမျပီး ေမွာင္တဲ့ေနရာမွာ သိမ္းထားသင့္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္
ေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုေစာေစာ ပုပ္သိုးလြယ္ေစနိုင္လို႔ပါ။
(၆) လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔အတူ ပုပ္သိုးေနတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရာမသိမ္းပါနဲ႔။ ပုပ္သိုးေနတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကေန ထြက္လာတဲ့ အီသိုင္လင္းဓာတ္ေငြ႔နဲ႔ ဖန္းဂပ္စ္မိႈေတြေၾကာင့္ တျခားဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစနိုင္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရခဲေသတၲာထဲ
မသိမ္းခင္ႏြမ္းေနတဲ့၊ ပုပ္သိုးေနတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို လႊင့္ပစ္လိုက္ပါ။
(၇) ေရခဲေသတၲာထဲမသိမ္းခ်င္ရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အမ်ားစုကို စိုစြတ္တဲ့ပတ္ဝန္းက်င္မွာ သိမ္းထားဖို႔ လို အပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲ သိမ္းထားျပီး အစိုဓာတ္ကို ထိန္း နိုင္ေအာင္နဲ႔ ၾကာၾကာလတ္ဆတ္ေနေအာင္ သိမ္းသင့္ပါတယ္။
(၈) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရခဲေသတၲာထဲ မသိမ္းခင္ မေဆးပါနဲ႔။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွာပါတဲ့ အစိုဓာတ္ ဟာဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ျမန္ျမန္ ပ်က္စီးလြယ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို အသံုး မျပဳခင္ ေဆးေၾကာတာမ်ဳိး မလုပ္သင့္ပါဘူး။
ဇြန္
ေတြကို ဝယ္ယူျပီးတဲ့အခါ ဘယ္လို သိမ္းဆည္းထားသင့္တယ္ဆိုတာ အၾကံျပဳလိုပါတယ္။
(၁) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ဝယ္ျပီးခ်က္ခ်င္း မသံုးဘူးဆိုရင္ အမ်ားၾကီး မဝယ္ထားသင့္ပါဘူး။ ဝယ္ထား
ျပီးျပီဆိုရင္လည္း အာဟာရဓာတ္ေတြ မပ်က္ျပယ္ဘဲလတ္ဆတ္ေနေအာင္သိမ္းထားရမယ့္နည္းကို မစဥ္း စားခင္ ေနာက္ရက္ေတြအထိ အထားခံေလာက္သလားဆိုတာသင့္လက္ေခ်ာင္းေတြနဲ႔ စမ္းသပ္ကာ ထိေတြ႔
ၾကည့္သင့္ပါတယ္။
(၂) ဟင္းသီးဟင္းရြက္အမ်ဳိးအမည္အလိုက္ ထားသိုရတဲ့ ပံုစံလည္း ကြာျခားမႈရိွသြားပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ ဟင္း သီးဟင္းရြက္ေတြက ေရခဲေသတၲာထဲ သိမ္းထားသင့္ေပမယ့္ တခ်ဳိ႕အမ်ဳိးအစားေတြကိုေတာ့သိမ္းမထား သင့္ပါဘူး။
(၃) မုန္လာဥျဖဴ၊ ရြက္စားမုန္လာဥတို႔လိုအျမစ္ပါတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုသိမ္းမယ္ဆိုရင္ အရြက္ေတြ ကို ဖယ္ျပီးသိမ္းရပါမယ္။ အရြက္ေတြကို ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲထည့္ျပီး သိမ္းထားမွ အရြက္က အစိုဓာတ္ အေငြ႔မျပန္မွာပါ။
(၄) မိႈေတြကို သိမ္းမယ္ဆိုရင္ ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲ ထည့္သိမ္းမယ့္အစား စကၠဴအိတ္ထဲထည္သိမ္းပါ။ မႈိ
ေတြေလမလႈံေနေစဖို႔ စကၠဴအိတ္ကို အနည္းငယ္ဟထားရပါမယ္။ မိႈဟာ တျခားဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြဆီ က အနံ႔အသက္ကို စုပ္ယူနိုင္တာေၾကာင့္ အနံ႔ျပင္းတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ခဲြထားရပါမယ္။ မိႈေတြကို မသိမ္းခင္ လီွးျဖတ္တာ၊ ေဆးေၾကာတာမ်ဳိး မလုပ္ရပါဘူး။ ခ်က္ခါနီးအခ်ိန္က်မွသာ မိႈေတြကိုေဆးေၾကာ လီွးျဖတ္သင့္ပါတယ္။
(၅) အာလူး၊ ခ်င္း(ဂ်င္း)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ၾကက္သြန္နီတို႔လို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရခဲေသတၲာထဲ မသိမ္းထားသင့္ပါဘူး။ ေျခာက္ေသြ့၊ ေအးျမျပီး ေမွာင္တဲ့ေနရာမွာ သိမ္းထားသင့္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္
ေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုေစာေစာ ပုပ္သိုးလြယ္ေစနိုင္လို႔ပါ။
(၆) လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔အတူ ပုပ္သိုးေနတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရာမသိမ္းပါနဲ႔။ ပုပ္သိုးေနတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကေန ထြက္လာတဲ့ အီသိုင္လင္းဓာတ္ေငြ႔နဲ႔ ဖန္းဂပ္စ္မိႈေတြေၾကာင့္ တျခားဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစနိုင္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရခဲေသတၲာထဲ
မသိမ္းခင္ႏြမ္းေနတဲ့၊ ပုပ္သိုးေနတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို လႊင့္ပစ္လိုက္ပါ။
(၇) ေရခဲေသတၲာထဲမသိမ္းခ်င္ရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အမ်ားစုကို စိုစြတ္တဲ့ပတ္ဝန္းက်င္မွာ သိမ္းထားဖို႔ လို အပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲ သိမ္းထားျပီး အစိုဓာတ္ကို ထိန္း နိုင္ေအာင္နဲ႔ ၾကာၾကာလတ္ဆတ္ေနေအာင္ သိမ္းသင့္ပါတယ္။
(၈) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရခဲေသတၲာထဲ မသိမ္းခင္ မေဆးပါနဲ႔။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွာပါတဲ့ အစိုဓာတ္ ဟာဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ျမန္ျမန္ ပ်က္စီးလြယ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို အသံုး မျပဳခင္ ေဆးေၾကာတာမ်ဳိး မလုပ္သင့္ပါဘူး။
ဇြန္
No comments:
Post a Comment