အမ်ိဳးသမီး က်န္းမာေရးကို
ကူညီႏိုင္ေသာ အာဟာရဓာတ္ မ်ား
ကေလးယူႏိုင္တဲ့ အသက္အရြယ္ရွိသူ အမ်ိဳးသမီး တိုင္းဟာ တစ္ေန႔ မွာ ေဖာလိတ္ အနည္းဆံုး ၄၀ဝ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္မွီ ဝဲသင့္ပါ တယ္။ ေဖာလိတ္ ဓာတ္ျပည့္ဝမွသာ ခ်ိဳ႕ယြင္းခ်က္ပါတဲ့ ကေလးမေမြးဖြားေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္မွာျဖစ္သလို သေႏၶ တည္ဖို႔လည္း အေထာက္အပံ့ ရရွိမွာ ျဖစ္ လို႔ပါ။ ေဖာလိတ္ဓာတ္က ႏွလံုး
ေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္း ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္ ။ ေဖာလိတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတဲ့ အစားအစာေတြက လိေမၼာ္သီး၊ ကၫြတ္၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အားျဖည့္ထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ (ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာ) စ တာေတြ ျဖစ္ၾက ပါတယ္။
အမွ်င္ဓာတ္
အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးသလို တျခားအစာေျခစနစ္ ျပႆနာေတြ မရေအာင္လည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါ တယ္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ျမင့္မားတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြကေတာ့ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္ ႏွံစာ၊ အမွ်င္ဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့ ေကြကာ၊ သစ္သီးဝလံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္တို႔ပဲ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
သံဓာတ္
သံဓာတ္ဟာ ရာသီလာေနစဥ္အ ေတာအတြင္း ေသြးအားနည္းေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
သံဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြကေတာ့ အမဲသား၊ ၾကက္၊ ဝက္၊ ငါး၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီး ဟင္းရြက္တို႔ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ အ႐ိုးေတြနဲ႔ သြားေတြ သန္စြမ္းက်န္းမာဖို႔အတြက္ ကယ္လ္စီ ယမ္ဓာတ္က အေရးပါပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ကေတာ့ ႏြားႏို႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဒိန္ခဲ၊ အားျဖည့္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ဗီတာမင္ဒီ
ဗီတာမင္ဒီက ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ ကို စုပ္ယူႏိုင္ေအာင္ အကူအညီေပးပါ တယ္။ ဗီတာမင္ဒီခ်ိဳ႕တဲ့မႈဟာ
ေရာဂါေဝ ဒနာမ်ားစြာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိေနပါတယ္။ ဗီ တာမင္ဒီေပါမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ကေတာ့ ငါး၊ ႏြားႏို႔၊ အား ျဖည့္အစားအစာ၊ ၾကက္ဥ၊ဘဲဥအႏွစ္စ တာေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။ အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳးတည္းမွ ဗီတာမင္ဒီကို အလံုအေလာက္ရရွိဖို႔ ခက္ ခဲတာေၾကာင့္ ဗီတာမင္ဒီရရွိေအာင္ေနေရာင္ျခည္
ႏုႏုကို တစ္ေန႔ အနည္းဆံုး ၁၅ မိနစ္ခန္႔ ခံယူသင့္ပါတယ္။
အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္
အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ဟာ ခႏၶာ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစ ၿပီး ဦးေႏွာက္နဲ႔ ႏွလံုးကုိ ေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အိုမီ ဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ရရွိႏိုင္ဖို႔အတြက္ အဆီမ်ားတဲ့ ငါး (ဥပမာ- ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ဟာအင္းငါး၊ မက္ကရယ္ငါး၊ တူနာငါး၊ ဆာဒင္းငါး)ေတြနဲ႔ အခြံမာသီးေတြကိုစားေပး သင့္ပါတယ္။
အမ်ိဳးသမီးက်န္းမာေရးအတြက္ ေရွာင္သင္႕ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ား
ျပည္႕ဝဆီႏွင့္ထရန္႔စ္ဖက္စ္ ျပည့္၀ဆီ နဲ႔ ထရန္႔စ္ဖက္စ္ဆိုတဲ့ အဆီႏွစ္မ်ိဳးဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈ ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ မေကာင္း တဲ့ ကိုလက္စထေရာ(LDL) အဆင့္ကို လည္း ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါ တယ္။ ျပည့္ဝ ဆီနဲ႔ ထရန္႔စ္ဖက္စ္ ပါတဲ့ အစာေတြက ေတာ့ အဆီမ်ားတဲ့ အသား၊ ေထာပတ္၊ အဆီပါဝင္ မႈျမင့္မားတဲ့ ဒိန္ခဲ၊ အဆီပါဝင္မႈျမင့္မား တဲ့ ႏြားႏို႔၊ ဆီေၾကာ္စာ၊ ဟိုက္ ဒ႐ိုဂ်င္သြင္းထားတဲ့ အဆီ စတာေတြ
ျဖစ္ၿပီး ဒီအစာေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
႐ိုး႐ိုးသၾကားႏွင္႕ အခြံခြ်တ္ထားေသာ ေကာက္ႏွံစာ
ဒီကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ အမ်ိဳးအစား ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးဟာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ႐ုတ္တရက္ျမင့္ တက္လိုက္ျပန္
က်လိုက္ ျဖစ္ေစၿပီးႏံုခ်ည့္ ပင္ပန္း တာကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈ ကုိလည္း ျဖစ္ေစ
ႏိုင္ပါတယ္။ အျဖဴေရာင္ ေပါင္မုန္႔လို အခြံခြ်တ္ထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာေတြနဲ႔ သၾကားပါတဲ့ မုန္႔ေတြကိုတတ္ႏုိင္
သမွ် ေရွာင္ရပါမယ္။
အယ္လ္ကိုေဟာ
တစ္ပတ္မွာ အရက္အနည္းငယ္ ေသာက္ရင္ေတာင္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစႏုိင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အမ်ိဳးသမီးေတြအေနနဲ႔ တစ္ပတ္ မွာ အရက္တစ္ပတ္ထက္ ပိုမေသာက္ သင့္ပါ။ မေသာက္ဘဲေန
ႏိုင္ရင္ေတာ့ အ ေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ ဘီယာ၊ ဝိုင္၊ အရက္စတာေတြထဲမွာ အယ္လ္ကိုေဟာ ပါ၀င္တာ
ေၾကာင့္ ဘယ္အရာကိုပဲ ေသာက္ေသာက္ တတ္ႏိုင္သမွ် အကန္႔အသတ္ နဲ႔ပဲ ေသာက္သင့္ပါတယ္။
ကယ္လိုရီ အပိုမ်ား
ကယ္လိုရီမွီဝဲမႈဟာ ကယ္လိုရီသံုးစြဲ မႈထက္ ပိုမ်ားတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္အ ေလးခ်ိန္ပိုတာက ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါတခ်ိဳ႕နဲ႔ အဆစ္ေရာင္နာတို႔လို နာတာရွည္ေရာဂါ မ်ားစြာေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ အစာကို တစ္ႀကိမ္ တည္းနဲ႔ မ်ားမ်ားစားမယ့္အစား အစာနည္းနည္း နဲ႔ မၾကာခဏ စားေပးတာက က်န္းမာ ေရးေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
No comments:
Post a Comment