အဆီနည္းတဲ့ ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြကုိ စားသံုးတာေၾကာင့္ အသက္ရွည္တာ၊ စိတ္ခံစားမႈေကာင္းတာနဲ႔ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းႏုိင္တာစတဲ့ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးေတြကုိ ရရွိေစေၾကာင္း သိၿပီးျဖစ္ပါတယ္။ အခု အခါ သိပၸံပညာရွင္ေတြရဲ႕ လတ္တေလာ ေလ့လာအတည္ျပဳထားတဲ့ ေကာင္းက်ဳိးေတြကုိ ေဖာ္ျပေပးသြားမွာ
ျဖစ္ပါတယ္။
(၁) ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
အာဟာရဆုိင္ရာ အေမရိကန္ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ တစ္ေန႔ ဒိန္ခဲအနည္းဆံုး ၅၅ ဂရမ္မွီ၀ဲေပးရင္ အမ်ဳိး အစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ၁၂ ရာခုိင္ႏႈန္းကုိ ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ ဒိန္ခဲမွာ ပါတဲ့ အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားဟာ ေသြးတြင္းကုိလက္စထေရာ အဆင့္ကုိ ေလ်ာ့က်ေစတယ္လုိ႔ ေလ့လာ သူေတြက ဆိုပါတယ္။
(၂) အစာစားၿပီး ဒိန္ခဲစားရင္ သြားပိုးစားတာကုိ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္
ဒိန္ခဲစားတာေၾကာင့္ သြားပိုးစားေစႏုိင္တဲ့ အက္စစ္ထြက္ရွိမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ကယ္လ္ စီယမ္နဲ႔ ေဖာ့စ္ဖိတ္ဟာ ဘက္တီးရီးယားပုိးစုေဆာင္းမႈကုိ ကြဲျပားသြားေစၿပီး အက္စစ္အထြက္မ်ားတာကုိ ဟန္႔တားႏုိင္ပါတယ္။
(၃) ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္
ဒိန္ခဲမွာ ေရာင္ရမ္းမႈဆန္႔က်င္တဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းကုိ ေလ်ာ့က်ေစတယ္ လို႔ သိပၸံပညာရွင္ေတြက လတ္တေလာမွာ ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။ ႏွစ္ခ်ဳိ႕ဒိန္ခဲေတြကုိ ေဆးအေနနဲ႔ေရာ အိုမင္း မႈတားဆီးမႈ အေနနဲ႔ပါ သံုးႏုိင္ပါတယ္။
(၄) အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္
အိမ္မေပ်ာ္တဲ့ ေရာဂါေ၀ဒနာခံစားေနရသူေတြအေနနဲ႔ ႏြားႏုိ႔ေသာက္တာေၾကာင့္ ႏြားႏုိ႔ထဲမွာပါတဲ့ ပရိုတင္း ဓာတ္ရရွိကာ ႏွစ္ႏွစ္ျခိဳက္ျခိဳက္ အိပ္ေမာက်ေစရံုသာမက ေနာက္တစ္ေန႔မွာ လန္းဆန္းေနေစပါတယ္။ ဒါ့ အျပင္ ႏြားႏုိ႔ထဲက ထရစ္ပတိုဖန္ဟာ ဆီရိုတိုနင္နဲ႔ မယ္လတိုနင္အဆင့္ကုိ ျမင့္တက္ေစၿပီး အိပ္ေရး၀၀ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။ ႏြားႏုိ႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ ဒိန္ခဲေတြမွာ ကယ္လ္စီယမ္ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ ထရစ္ပတိုဖန္ကုိ စိတ္ တည္ျငိမ္ေစတဲ့ မယ္လတိုနင္အျဖစ္ အလြယ္တကူ ေျပာင္းလဲေပးႏုိင္ပါတယ္။
(၅) ပူစပ္မႈကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ပူစပ္တဲ့ အစားအေသာက္စားၿပီးခ်ိန္မွာ
ႏြားႏုိ႔ေသာက္တာေၾကာင့္ ပူစပ္တဲ့ ခံစားမႈကုိ
ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ပူစပ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ အတူဒိန္ခ်ဥ္ကုိ ေရာစားတာေၾကာင့္ ကေလးေတြကုိ
မိသားစုစားေနက် အစာေတြ စားႏုိင္သြားေစပါတယ္။
ႏြားႏုိ႔ေသာက္တာေၾကာင့္ ပူစပ္တဲ့ ခံစားမႈကုိ
ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ပူစပ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ အတူဒိန္ခ်ဥ္ကုိ ေရာစားတာေၾကာင့္ ကေလးေတြကုိ
မိသားစုစားေနက် အစာေတြ စားႏုိင္သြားေစပါတယ္။
(၆) ဆာေလာက္မႈကုိ ထိန္းသိမ္းကာ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းႏုိင္ပါတယ္
ဒိန္ခဲ၊ ဒိန္ခ်ဥ္စတာေတြကုိ သေရစာအျဖစ္ စားတာေၾကာင့္ ၾကာၾကာစိတ္ေက်နပ္မႈ ရွိေစၿပီး ကုိယ္အေလး ခ်ိန္ကုိ ပံုမွန္အတုိင္းထိန္းေပးႏုိင္ပါတယ္။
(၇) ပရိုတင္းရရွိမႈ ျမင့္မားေစပါတယ္
ၾကက္သား၊ ငါး၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးစတာေတြမွာလိုပဲ ဒိန္ခဲမွာလဲ ပရိုတင္းဓာတ္ ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားပါတယ္။ ဒိန္ခဲမာေတြ က ဒိန္ခဲေပ်ာ့ေတြထက္ ပရိုတင္းပါ၀င္မႈ ပုိမ်ားပါတယ္။
(၈) အရိုးအဆစ္ သန္စြမ္းေစပါတယ္
ႏြားႏုိ႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဒိန္ခဲစတာေတြမွာ ပါ၀င္တဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ဟာ အရိုး၊ အဆစ္ေတြကုိ သန္စြမ္းေစပါတယ္။
(၉) အဆင္သင့္ေခါက္ဆြဲေတြမွာ ဆုိဒီယမ္ပမာဏကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ဒိန္ခဲကုိ ေရထဲ မိနစ္အနည္းငယ္စိမ္ထားၿပီး ေဆးကာ ဟင္းရြက္သုပ္ ဒါမွမဟုတ္ ေခါက္ဆြဲထုပ္ျပဳတ္ထဲ ထည့္လိုက္ရင္ ဆုိဒီယမ္ပမာဏကုိ သိသိသာသာေလ်ာ့က်ေစၿပီး အရသာကုိ ေျပာင္းလဲေစႏုိင္ပါတယ္။
(၁၀) လင္တို႔စ္နဲ႔ မတည့္ရင္လဲ ဒိန္ခဲစားႏိုင္ပါတယ္
လက္တုိ႔စ္နဲ႔ မတည့္သူေတြမွာ ႏြားႏုိ႔ေသာက္ရင္ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာျဖစ္ႏုိင္ေျခမ်ား ပါတယ္။ ႏွစ္ခ်ဳိ႕ဒိန္ခ်ဥ္ မွာေတာ့ လက္တုိ႔စ္ မပါသေလာက္နည္းတာေၾကာင့္ စားႏုိင္ပါတယ္။
★ ၾကယ္စင္ ★
No comments:
Post a Comment