20 April, 2013

ဆီး(ဇီး) သီး၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား



ဆီး(ဇီး)သီးဟာ မက္မြန္သီးမ်ဳိးႏြယ္ျဖစ္ၿပီး ေပ်ာ္၀င္ေနတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္ကာ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းစနစ္ကုိ ပါ၀င္ကာ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းစနစ္ကုိ ေကာင္းမြန္ေစပါ တယ္။ ဆီးသီးမွာ သတၱဳဓာတ္၊ ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္၊ သၾကား ဓာတ္၊ အမိုင္ႏုိအက္စစ္၊ ဗီတာမင္၊ ဆုိဒီယမ္၊ ဖက္တီးအက္ စစ္နဲ႔ တျခားအာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပားပါ၀င္တဲ့ အတြက္ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးေတြကုိ ရရွိေစပါတယ္။



(၁) ကုိလက္စထေရာက်ေစၿပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေစရန္ ကာကြယ္ျခင္း

ေသြးေၾကာထဲမွာ မေကာင္းတဲ့ကုိလက္စထေရာမ်ားေနရင္ ေသြးလႊတ္ေၾကာေတြ ထိခိုက္ႏုိင္ၿပီး ႏွလံုးေသြး
ေၾကာေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ ဆီးသီးလို အစာေတြကုိ မ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္
ေသြတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဆီးသီးထဲမွာ ပါတဲ့ ဖီေနာလစ္ဟာ လူေတြမွာ မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ၿပီး ႏွလံုးထိခိုက္မႈကုိ ဟန္႔တားႏုိင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

(၂) ကင္ဆာကုိ ကာကြယ္ႏုိင္ျခင္း

ကင္ဆာဆိုတာ ညတြင္းခ်င္း ျဖစ္လာတဲ့ ေရာဂါမဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ဖို႔ အလားအလာ ရွိသူ
ေတြေတာင္ စားအေသာက္ေနထိုင္မႈပံုစံကုိ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီေအာင္ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲေပးရင္ ကင္ဆာကုိ ဟန္႔တားႏုိင္သြားပါတယ္။ ဆီးသီးလို သစ္သီးေတြကုိ မၾကာခဏ မ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာမျဖစ္
ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ ကင္ဆာေရွာင္လႊဲႏုိင္တဲ့ သစ္သီးထဲမွာ ဘလူးဘယ္ရီသီးလည္း ပါ၀င္ေနပါ တယ္။

(၃) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ကာကြယ္ျခင္း

GI (Glycemic Index) ဆိုတာ အစာတစ္ခုက ဂလူးကုိ႔စ္အဆင့္ကုိ ဘယ္ေလာက္ ျမန္ျမန္ျမင့္တက္ေစ သလဲဆုိတာ ကုိတုိင္းတာ တာျဖစ္ပါတယ္။ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္မတက္ေအာင္ ကာကြယ္တာဟာ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ အင္ဆူလင္ Resistance ကုိဖယ္ရွားေပးႏုိင္ပါတယ္။ အမွ်င္၀င္ၿပီး ဆဲလ္ထိခိုက္မႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးကာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္အတြင္းရွိ အဆီေတြကုိ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေစဖို႔ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၅) သံဓာတ္စုပ္ယူမႈ ေကာင္းေစျခင္း

ဆီးသီးဟာ ခႏၶာကုိယ္ကေန သံဓာတ္စုပ္ယူမႈကုိ အားေကာင္းေစတဲ့အျပင္ ဗီတာမင္စီကုိလည္း ရရွိေစပါ တယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ နားကူးစက္ပုိး၀င္မႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးသလို ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ အူမၾကီး ကင္ဆာ၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ၊ အရိုးအဆစ္ေရာင္နာနဲ႔ ရူမတြိဳက္အဆစ္ေရာင္တာတုိ႔မျဖစ္ေအာင္ ဟန္႔တားေပးပါတယ္။ ဗီတာမင္စီမ်ားစြာပါ၀င္တဲ့ ဆီးသီးလို သစ္သီး၀လံေတြကုိ စားတာေၾကာင့္ေလျဖတ္ တာ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခတုိ႔ကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၆) မက္ကူလာယိုယြင္းမႈ မျဖစ္ေစရန္ကာကြယ္ျခင္း

မက္ကူလာယိုယြင္းမႈ ျဖစ္ရင္ ျမင္ကြင္းအလယ္ရွိ အျမင္အာရံုကုိ ဆံုးရႈံးမႈ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ တစ္ေန႔ ဆီးသီး သံုးလံုးစားတာက အသက္ၾကီးလို႔ ျဖစ္တဲ့ မက္ကူလာယိုယြင္းပ်က္စီးမႈကုိ ေလ်ာ့က် ေစ
ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

(၇) အစာေျခစနစ္ကုိ က်န္းမာေစျခင္း

ဆီးသီးေျခာက္သံုးလံုးူမွာ အမွ်င္ဓာတ္သံုးဂရမ္ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစာကုိ စားရင္
ေသြးထဲက ကုိလက္စထေရာကုိ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အစာေျခစနစ္ကုိ က်န္းမာေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အူမၾကီးနဲ႔ အူသိမ္ရွိစြန္႔ပစ္ပစၥည္းေတြရဲ႕ ေရြ႕လ်ားမႈကုိ အားေကာင္းေစလို႔ပါ။ ဆီးသီးမွာ ပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ အစာေခ်စနစ္ရွိစြန္႔ပစ္ ပစၥည္းေတြကုိ မ်ားမ်ားထြက္ရွိေစၿပီး အူမၾကီး ကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာတုိ႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၈) အိုမင္းမႈကုိ ေႏွးေကြးေစျခင္း

အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ ကုိယ္တြင္းရွိ မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြရဲ႕ ထိခိုက္မႈကုိ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး
ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ၊ ကင္ဆာ၊ ကုိယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ ထိခိုက္မႈ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါနဲ႔ မွတ္ဥာဏ္ေလ်ာ့နည္းမႈ တုိ႔မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဆီးသီးမွာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္စီအျပည့္ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အိုမင္းမႈ ျဖစ္စဥ္ကုိ ေႏွးေကြးေစပါတယ္။

(၉) ဦးေႏွာက္ကုိ က်န္းမာေစျခင္း

ဆီးသီးဟာ မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းမြန္ေစတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္အတြက္ အဓိကအာဟာရပါ။

(၁၀) စိတ္ဖိစီးမႈ ႏွင့္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈ ကုိ ကင္းစင္ေစျခင္း

ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ကာ အားကုန္သလို ခံစားမႈျဖစ္ေနသလား။ ဆီးသီး ငါးလံုး-ေျခာက္လံုးခန္႔ စားလိုက္ပါ။
ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာမႈ ေလ်ာ့က်သြားပါလိမ့္မယ္။ ဆီးသီးဟာ ၾကြက္သားေတြကုိ အားအင္ျပည့္၀ေစတဲ့အစြမ္း ရွိတာေၾကာင့္နာ့ဗ္ေၾကာေတြကုိ ျငိမ္သက္ေစၿပီး ႏွစ္ႏွစ္ျခိဳက္ျခိဳက္ အိပ္ေပ်ာ္တဲ့ အဆင့္ကုိ ရရွိေစပါတယ္။

♦ ၾကယ္စင္ ♦

No comments:

Post a Comment

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...