လူအမ်ားစုဟာ ၀မ္းခ်ဳပ္တာ၊ ၀မ္းေလွ်ာတာ၊ ေလပြတာ၊ ပ်ဳိ႕အန္ခ်င္ျဖစ္တာ၊ အန္တာ စတဲ့အစာေျခလမ္း
ေၾကာင္းဆုိင္ရာ ျပႆရာေတြကုိ တစ္ခ်ိန္မဟုတ္ တစ္ခ်ိန္ဆုိသလို ခံစားရတတ္ပါတယ္။ ဒီေ၀ဒနာသက္ သာေအာင္ ေအာက္ပါနည္းလမ္းေတြကုိ လိုက္နာဖို႔ အၾကံျပဳခ်င္ပါတယ္။
(၁) အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယား ပါ၀င္ေသာ အစာကုိထည့္စားပါ
ဒိန္ခ်ဥ္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ အုန္းေရ၊ ပဲပုပ္ေစ့နဲ႔ တျခား အခ်ဥ္တည္ထားတဲ့ အစာေတြမွာ အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီး ယားေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ ဒီအစာေတြမွာ အစာေၾကညက္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ မိုက္ခရိုၾသဂဲ နစ္ဆမ္နဲ႔ တူတဲ့ lactobacillus နဲ႔ bifidobacterium ဘက္တီးရီးယားေတြလည္း ပါ၀င္ပါတယ္။
(၂) အမွ်င္ဓာတ္ပါေသာ အစာတုိ႔ကုိ စားပါ
လူအမ်ားစုဟာ အစာေၾကညက္ဖို႔အတြက္ အမွ်င္ဓာတ္ ၂၀-၃၅ မီလီဂရမ္ေလာက္ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
အမွ်င္ဓာတ္ပါ၀င္တဲ့ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အေစ့အဆန္၊ အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ၊ သစ္သီး၀လံနဲ႔ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြကုိ သင္စားတဲ့ အစာပမာဏရဲ႕ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ျပည့္မီေအာင္စားသင့္ပါတယ္။ ေပ်ာ္၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္မွာ မုန္လာဥနီ၊ သခြားသီး၊ ပဲနီေလး၊ ဂ်ဳံမႈန္႔၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ သစ္ေတာ္နဲ႔ လိေမၼာ္သီး တို႔လို အစာေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒီအရာေတြက ေရဓာတ္ကို ဆြဲယူၿပီး ဂ်ဲလ္အသြင္ျဖစ္ေစကာ ကယ္လိုရီနည္းနည္း နဲ႔ အျမန္ဗိုက္ျပည့္ေစပါတယ္။
မေပ်ာ္၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္မွာ အခြံမာသီး၊ အေစ့အဆန္၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ တရုတ္နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ အေရာင္ ရင့္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ပါ၀င္ၿပီး ေရကုိ မစုပ္ယူႏုိင္ေပမယ့္ အစာေျခစနစ္ထဲကုိ အစာေတြ ျမန္ျမန္
ေရာက္ေအာင္ ကူညီပါတယ္။
တခ်ဳိ႕အမွ်င္ေတြကို "Pre-biotics" လို႔ေခၚၿပီး အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္
ျဖဴနဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီးေတြထဲမွာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားနဲဲ႔ ဆင္တူတဲ့ ဘက္တီးရီးယားတစ္မ်ဳိး
ျဖစ္ၿပီး ဒီအမွ်င္ဓာတ္ နည္းသြားပါက အူထဲက မေကာင္းတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ ကုိ ပြားမ်ားေစတယ္လို႔ ဆုိ ပါတယ္။
(၃) အစာထဲက အဆီႏွင့္ သၾကားကုိ ေလွ်ာ့ခ်ပါ
အဆီနဲ႔ သၾကားဟာ အစာေခ်ဖ်က္ႏႈန္း ေႏွးတဲ့အျပင္ ၀မ္းခ်ဳပ္ေစပါတယ္။ ပမာဏမ်ားမ်ားစားရင္ဗိုက္နာေစ
ႏိုင္ပါတယ္။ သၾကားနဲ႔ အဆီပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြကုိ ေလွ်ာ့ခ်လိုက္ရင္ ဓာတုပစၥည္းေတြနဲ႔ သၾကားဓာတ္ေတြလည္း ရရွိမႈနည္းသြားႏုိင္ပါတယ္။
(၄) ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ပါ
အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ေရကုိတြဲၿပီး စားေသာက္တာေၾကာင့္ အစာေၾကညက္ႏႈန္းကုိ ပုိမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဆရာ၀န္အမ်ားစုက တစ္ေန႔ ေရရွစ္ခြက္ေသာက္ဖို႔ ညႊန္ၾကားထာပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တဲ့အခါနဲ႔
ေခြ်းထြက္မ်ားတဲ့အခါေတြမွာ ေရကိုပုိေသာက္သင့္ပါတယ္။
(၅) တစ္ေန႔ အစာနည္းနည္းႏွင့္မၾကာခဏ စားပါ
အစာမ်ားမ်ားစားရင္ ရင္ပူတာနဲ႔ အက္စစ္အထက္ကုိ ဆန္တက္တာကုိ ျဖစ္ေစတဲ့အတြက္ အစာကုိ နည္း နည္းနဲ႔ မၾကာခဏစားေပးပါ။ အစာပမာဏနည္းေလ၊ အစာေခ်ဖ်က္ႏႈန္းေကာက္းေလ ျဖစ္တာေၾကာင့္ နည္းနည္းနဲ႔ မၾကာခဏ စားေပးသင့္တာျဖစ္ပါတယ္။
(၆) အဆီနည္းေသာ ပရုိတင္းဓာတ္ကုိ စားပါ
ငါးနဲ႔ အဆီနည္းအသားတို႔လို အဆီနည္းတဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္ေတြက ၾကြက္သားေတြကုိ က်န္းမာေစပါတယ္။ အဆီနည္းအသားေတြကုိ စားတာေၾကာင့္ရင္ပူႏႈန္း သက္သာၿပီး အစာေၾကလြယ္ပါတယ္။ ေယဘုယ် အား
ျဖင့္ အဆီမ်ားတဲ့အစာေတြက အဆီနည္းတဲ့ အစာေတြထက္ အစာေၾကညက္ဖို႔ အခ်ိန္ၾကာတတ္ပါတယ္။
(၇) တစ္ေန႔ မိနစ္ ၃၀ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ
ေလ့က်င့္ခန္းဟာ ခႏၶာကုိယ္တစ္လံုးအတြက္ အက်ဳိးရွိသလို အစာေျခစနစ္က်န္းမာေရးကုိလည္း ေကာင္း မြန္ေစပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းေၾကာင့္ အစာေတြက အစာေျခစနစ္ထဲကုိ ျမန္ျမန္ေရာက္ရွိကာ အစာေၾက လြယ္ၿပီး ၀မ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။
(၈) စီးကရက္ႏွင့္ အယ္လ္ကုိေဟာကုိ ေရွာင္ပါ
စီးကရက္နဲ႔ အရက္ထဲမွာပါတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြဟာ ပ်ဳိ႕အန္ခ်င္စိတ္ကုိ ျဖစ္ေစၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ တဲ့ အစာေတြကုိ ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ႏုိင္စြမ္း ေလ်ာ့က်သြားတတ္ပါတယ္။ ကဖင္းဓာတ္ဟာ အစာအိမ္ထဲ က အက္ဆစ္ပမာဏကုိ ျမင့္တက္ေစၿပီး ရင္ပူတာနဲ႔ အက္စစ္အထက္ကုိ ဆန္တက္တဲ့ ျပႆနာ ကုိျဖစ္ေစ
ႏိုင္ပါတယ္။
(၉) စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့ခ်ပါ
စိတ္ဖိစီးမႈေၾကာင့္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္တာ၊ ၀မ္းခ်ဳပ္တာ၊ ၀မ္းေလွ်ာတာနဲ႔ ကုိယ္ခံစြမ္းအား စနစ္
ေလ်ာ့က်တာတုိ႔ကုိ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အစာအိမ္အနာျဖစ္ေစတဲ့ H. Pylori ဘက္တီး ရီးယား ေပါက္ဖြားႏႈန္း မ်ားေစလို႔ပါ။ ေယာဂ၊ တရားထုိင္တာ၊ အႏွိပ္ခံတာနဲ႔ တျခားအပန္းေျဖတဲ့ နည္းေတြ ဟာ စိတ္ဖိစီးမႈကုိ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အစာေၾကညက္ေစပါတယ္။
(၁၀) မသက္သာလွ်င္ ဆရာ၀န္ႏွင့္ျပပါ
အထက္ပါနည္းလမ္းေတြကုိ လုိက္နာတာေတာင္ အစာနဲ႔ ဓာတ္မတည့္တာ၊ အစာမေၾကတာ၊ ေလပြတာ၊ ၀မ္းခ်ဳပ္တာ စတဲ့ အစာေျခစနစ္ဆုိင္ရာ ျပႆနာေတြ ခံစားေနရတုန္းဆုိရင္ ဆရာ၀န္နဲ႔ ျပဖို႔ လိုအပ္ေန ပါၿပီ။
ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
No comments:
Post a Comment