05 June, 2013

ရင္ပူနာအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ

 
အစာအိမ္ထဲက အစာေျခရည္နဲ႔ေခ်ဖ်က္ဆဲအစာေတြက အစာေရမ်ဳိဆီကို ျပန္လွန္တက္တာေၾကာင့္ လည္ ပင္း၊ ရင္ညြန္႔ေနရာေတြမွာ မီးေလာင္သလိုပူတဲ့ နာက်င္မႈ ခံစားရတာကို ရင္ပူနာလို႔ေခၚပါတယ္။


ရင္ပူနာျဖစ္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္းမ်ား


ေအာက္ပါအေျခအေနေတြက ရင္ပူနာျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းရင္းေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
♣ ဆီေျကာ္စာနဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ကဲတဲ့ အစာမ်ားမ်ား စားတာ၊
♣ အစာကို ေၾကညက္ေအာင္ ၾကိတ္ဝါးမႈမရိွဘဲ ခပ္ျမန္ျမန္စားျပီး အေလာတၾကီးမ်ဳိခ်တာ၊
♣ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားတာေၾကာင့္ အစာမ်ားမ်ား စားတာ၊
♣ အစာစားျပီး ခ်က္ခ်င္းအိပ္တာ၊
♣ အရက္ေသာက္တာ၊
♣ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ရတာ၊
♣ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားတာေၾကာင့္ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းမွာ မလိုလားအပ္တဲ့ ဖိအား သက္ေရာက္မႈျဖစ္ကာရင္ပူတာတို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။


ရင္ပူနာကို သဘာဝကုသနည္းမ်ား

♦ ရွလကာရည္ ထမင္းစားဇြန္းနွစ္ဇြန္းနဲ႔ပ်ားရည္ ထမင္းစားဇြန္းနွစ္ဇြန္းတို႔ကို ေရတစ္ဖန္ခြက္ထဲမွာ ေရာ ထည့္ျပီး ထမင္းမစားခင္ ေစာေစာစားထားပါ။ ဒါက အက္စစ္ဆန္တက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးနိုင္ ပါတယ္။
 
♦ ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ငရုတ္သီးစတာေတြနဲ႔ သုပ္ထားတဲ့ ဟင္းရြက္သုပ္ေတြကလည္း ရင္ပူေစနိုင္တဲ့ အတြက္ဆင္ျခင္စားေသာက္ပါ။

♦ ေန႔စဥ္ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုးစားပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ အက္စစ္ဆန္တက္မႈကိုေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ ရိွပါတယ္။

♦ ဆီေၾကာ္စာ၊ လက္လုပ္ခ်ဥ္၊ ပူစပ္လြန္းတဲ့ အစာ၊ ရွလကာရည္နဲ႔ ေခ်ာကလက္တို႔ကို မစားပါနဲ႔။


♦ မမွည့္ေသးတဲ့ ပန္းသီးလို ပက္တင္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတဲ့ သစ္သီးကို ေရွာင္ပါ။

♦ အစာကို ေသခ်ာေၾကညက္တဲ့အထိၾကိတ္ဝါးစားေသာက္ပါ။ အလ်င္စလို မစားေသာက္ပါနဲ႔။

♦ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ ေရေသာက္တာေၾကာင့္ အစာေၾကလြယ္ေစပါတယ္။

♦ ေဆးလိပ္နဲ႔ အရက္ကို မေသာက္ပါနဲ႔။

♦ အိပ္ရာမဝင္ခင္ ကပ္ျပီး အစာမစားပါနဲ႔။


အက္စစ္ဆန္တက္မႈ သက္သာေစမည့္ သဘာဝနည္းမ်ား


♦ အက္စစ္ဆန္တက္မႈ မျဖစ္ေစဖို႔ အေကာင္းဆံုး အိမ္တြင္း ကုထံုးက ပင္စိမ္းရြက္အနည္းငယ္ကို ၾကိတ္ဝါးစားေသာက္
ေပးဖို႔ ျဖစ္ပါတယ္။

♦ တစ္နာရီၾကာတိုင္း ဖရဲသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ သခြားသီးတို႔ကို စားပါ။

♦ ရင္ပူတဲ့ ေဝဒနာခံစားရတဲ့အခါ အုန္းရည္ အနည္းငယ္ေသာက္ေပးပါ။

♦ နို႔ေအးတစ္ဖန္ခြက္ေသာက္တာေၾကာင့္ ရင္ပူတာနဲ႔ အက္စစ္ဆန္တက္တာကို ျမန္ျမန္သက္သာေစပါတယ္။

ဇြန္

No comments:

Post a Comment

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...